En mycket sällsynt och vacker conch pärla !

Den rosa apriskospärlan i ringen ovanför, ser för ögat, ut att vara en rosa korall men det är den inte. Den är inte heller en vanlig pärla som man kan hitta i en musselsnäcka. Nej det här är en mycket ovanlig pärla, som egentligen inte skall vara så rund som den är i ringen. Pärlan heter Conch uttalas “konk” och är skapad av en stor snigel vid namn Strombus Gigas. Snigeln finns och lever endast i carribien sea. Den är stor och kan bli upp till 40 cm i storlek. Pärlan är en bit av snigelns hem, irriterad börjar snigeln skapa conchpärlan.

Åren går och en pärla formas i snigels hem. Det var först fiskare som började hitta pärlor för flera hundra år sedan, Idag går historier om att någon ätit en sallad och bitit i en hård pärla. Ja för sniglarna fiskas och är för vissa en delikatess. Med tiden kommer säkert fisket att förbjudas, då antalet sniglar minskar, mer och mer i takten, och på jakten, av conchpärlor, snarare än att de är så goda att äta.

Strombus gigas – 40 cm stor och conchensprlans mästare……

Sällsynta ?, ja, man hittar bara 1 pärla per 10.000 sniglar och det är bara en pärla per 100000 som är av smyckes kvalite. Storleken pä pärlorna ligger oftast mellan 2-3 mm. Det är mycket sällsynt att finner en pärla som är över 5 mm eller som i sten vikt, är över 5 ct. Man mäter conchpärlor i både millimter och i carat. Pärlorna kan finnas i nästan alla färger, såsom, vit, brun, gul, rosa, aprkos. Det är de rosa pärlorna som är mest populära världen över och priserna verkar stiga för varje år. Och det är inte så konstigt med tanke på vilket djur som skapar dem, miljöförstörning, och hur sällan man hittar en conchpärla, lägg dessutom till att den är både vackra, levande med sitt speciella skimmer och den är också ganska hård. 5-6 på den berömda mohsskalan.

Ovala vackra conchpärlor som man brukar känna igen dem. Den största väger hela 6.40 ct de mindre är 2.20 ct resp 2.15 ct, och snart de är på väg att bli smycken……..se resultat nederst…..

Nästan alla conch pärlor som man finner är ovala, bönformade och oregelbundna, att finna en rund pärla är är nästan omöjligt, även om man ibland kan se dem, bör de verkligen klassas som ett naturligt fenomen.

Vi har haft den otroliga turen att finna, en både, vacker, stor och rund conch pärla, som väger hela 9.16 ct och som är så rund, som rund, bara kan vara, 10.63-10.69 mm. Den är helt utan fläckar och har en kall lax – rosa färg med ett stick av aprikos i viss belysning.

Den är infattad i vitguldsring med 35 små briljanter och på sidan av den sitter två intensiva gröna och rena, colombianska smaragader. De två är från den berömda gruvan muzo i sydamerika.

Det är bara att ta en kopp kaffe till och luta sig tillbaka en stund. Tankarna kanske går till allt det vackra, dolda och mirakulösa som vår natur består av.

 

Post Your Comment Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *